Wendy is neuropsycholoog bij Sazyes en zij voert in die functie neuropsychologisch onderzoek uit. Vanuit haar achtergrond in de klinische neuropsychologie, aangevuld met ervaring in arbeids- en organisatiepsychologie, heeft Wendy zich gespecialiseerd in het onderzoeken van de invloed van cognitieve functies op werkprestaties. “Het is mijn taak om te onderzoeken hoe cognitieve klachten het functioneren van een persoon op de werkvloer beïnvloeden.”

Sazyes - welkom

Als neuropsycholoog werkt Wendy niet in een ziekenhuisomgeving, maar juist binnen een organisatiecontext. Haar diensten worden aangevraagd door bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en het UWV om de impact van cognitieve problemen op het werk te onderzoeken. Het doel is om te begrijpen hoe cognitieve functies zoals geheugen, concentratie en de snelheid van informatieverwerking de werkprestaties beïnvloeden, vooral bij mensen die zich na een medische aandoening of trauma weer proberen in te zetten in hun werk.

Wat is een neuropsychologisch onderzoek (NPO)?

Een neuropsychologisch onderzoek (NPO) richt zich op verschillende cognitieve functiedomeinen, zoals geheugen, aandacht, uitvoerende functies en informatieverwerking. “Met een neuropsychologisch onderzoek krijg je inzicht in hoe goed iemand bepaalde taken kan uitvoeren, zoals plannen, problemen oplossen en impulsregulatie,” legt Wendy uit. Het onderzoek kan waardevolle informatie opleveren over de beperkingen van een cliënt, bijvoorbeeld wanneer iemand moeite heeft met concentratie of snel overprikkeld raakt in een drukke werkomgeving.

Tijdens het onderzoek worden diverse tests afgenomen, waarbij onder andere verschillende soorten geheugentests, aandacht- en concentratietests en metingen van de snelheid van informatieverwerking aan bod komen. “De tests zijn heel praktisch van aard. We nemen de tijd om de cliënt goed te begeleiden door het proces,” vertelt Wendy. Na afloop worden de testresultaten vergeleken met een normgroep, om te zien of er significante afwijkingen zijn. Dit helpt bij het vaststellen van de impact op het dagelijks functioneren en de werkprestaties.

De toepassing van NPO in de praktijk

Wendy ziet mensen met uiteenlopende klachten in haar werk. Het kan gaan om mensen die herstellen van een herseninfarct of andere ernstige aandoeningen, maar ook om mensen die last hebben van langdurige overbelasting of post-COVID klachten. “Je bereid je voor aan de hand van de van te voren verkregen medische informatie, maar verder weet je niet precies wie je voor je krijgt. Dat maakt het werk ook zo interessant, elke situatie is weer uniek,” zegt Wendy. Daarbij wordt niet alleen meegenomen wat de invloed is op het werk, maar speelt het dagelijks leven buiten werk ook een rol.

In sommige gevallen kunnen de resultaten van een neuropsychologisch onderzoek leiden tot een herbeoordeling van iemands werkcapaciteit. “Wanneer uit het onderzoek blijkt dat iemand afwijkend presteert, kan het zijn dat bepaalde werkactiviteiten aangepast moeten worden, of dat iemand tijdelijk of permanent niet in staat is om bepaalde taken uit te voeren,” legt Wendy uit. Om de precieze belastbaarheid vast te kunnen stellen wordt het neuropsychologisch vaak ingezet in combinatie met een psychiatrische expertise, neurologische expertise of een verzekeringsgeneeskundig belastbaarheidsonderzoek.

De impact van hersenschade op werkprestaties

Wanneer iemand te maken heeft met een hersenaandoening of hersenschade, bijvoorbeeld na een herseninfarct, kan dit grote gevolgen hebben voor de werkprestaties. Prikkelgevoeligheid, moeite met concentreren of geheugenproblemen zijn veelvoorkomende klachten. “Mensen merken soms pas later dat werken niet meer gaat zoals het ooit ging. Ze komen erachter dat ze moeite hebben met overleggen in (grote) groepen of dat ze niet meer goed kunnen plannen.”

Een belangrijk aspect van Wendy’s werk is het bieden van duidelijkheid. “Vaak vinden mensen het fijn om te weten dat ze niet ‘gek’ zijn. Als ze begrijpen wat er aan de hand is, kunnen ze beter leren omgaan met hun klachten,” legt Wendy uit. Ook bij cliënten zonder een duidelijk medische oorzaak, bijvoorbeeld bij vermoede post-COVID klachten, kan het onderzoek waardevolle inzichten bieden en zorgen voor erkenning van de symptomen.

Persoonlijke betrokkenheid en afwisseling

Wat Wendy het meeste aanspreekt in haar werk, is de afwisseling. “Je weet nooit wie je gaat treffen. Elk onderzoek brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee en elke persoon die je voor je krijgt is anders. Het maakt het werk boeiend en soms ook intensief,” vertelt ze. Het persoonlijke aspect is voor Wendy essentieel. “Ik probeer echt te helpen door goed naar iemand te luisteren. Zeker als iemand door een ingrijpende gebeurtenis zijn of haar leven moet aanpassen. Het is belangrijk dat iemand zich gehoord voelt.”

Meer weten?

Een neuropsychologisch onderzoek is de gouden standaard bij het objectiveren van cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen en geheugenklachten. Meer weten over het neuropsychologisch onderzoek van Sazyes? Of benieuwd hoe het is om te werken voor Sazyes? We komen graag met u in contact.