Met behulp van een adhd-onderzoek wordt onderzocht in hoeverre er bij iemand adhd (‘aandachtsdeficiëntie – /hyperactiviteitsstoornis’) speelt. Adhd is een psychische stoornis die begint in de jeugd en vaak persisteert tot in de volwassenheid. De kernsymptomen van adhd zijn aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze veroorzaken vaak problemen op meerdere levensgebieden zoals op school, in werk, in relaties en in de uitoefening van hobby’s.

ADHD/ADD onderzoek van Sazyes

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek wordt afgenomen door een psycholoog. Het begint met een gesprek waarin u wordt uitgelegd waaruit het onderzoek precies bestaat, wat er met de verzamelde gegevens gebeurt en de rechten die u daarbij heeft. Vervolgens vindt het onderzoek zelf plaats dat bestaat uit het afnemen van een uitgebreide vragenlijst. Er zal daarbij met name gevraagd worden naar klachten of problemen gedurende de levensloop die typisch zijn voor iemand met adhd, en de invloed van die klachten op het functioneren gedurende de levensloop. Om te kunnen bepalen of klachten reeds aanwezig waren in de jeugd, dient (een deel van) het gesprek te worden gevoerd met iemand die u al goed en lang kent zoals een ouder, partner, of naaste. Om die reden wordt u verzocht een ouder, partner of naaste mee te nemen naar het adhd-onderzoek. Uiteraard mag u zelf bij dit gesprek gewoon aanwezig zijn. Wanneer het niet mogelijk is een ouder, partner, of naaste mee te nemen naar het onderzoek, wordt met u besproken of achteraf nog telefonisch contact kan worden opgenomen door de psycholoog met een ouder, partner, of naaste van u. Dit gebeurt uiteraard uitsluitend met uw toestemming. Verder is h et wenselijk dat u – indien mogelijk – uw schoolrapporten van de basisschool meeneemt naar het onderzoek. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 2 á 3 uur. Zo nodig wordt er tussendoor gepauzeerd. Soms kan het van belang zijn aanvullende gegevens op te vragen, bijvoorbeeld bij uw huisarts. Dit kan alleen wanneer u hier vooraf schriftelijk toestemming voor geeft.

Wat gebeurt er met de gegevens uit het onderzoek?

De gegevens uit het onderzoek worden weergegeven in een schriftelijke rapportage. Daarbij rapporteert de psycholoog overigens vooral over hetgeen dat voor de beantwoording van de vraagstelling noodzakelijk is. Aan het eind van het rap port worden de gegevens samengevat in een conclusie of beschouwing. Hierna volgt beantwoording van de vragen. Het rapport wordt vervolgens verzonden naar de aanvrager. Bij een combinatie van onderzoeken door verschillende specialisten zullen uw gegevens, waar nodig, door meerdere specialisten worden gezien. In het kader van kwaliteitsbewaking is het eveneens mogelijk dat een superviserend specialist uw gegevens inziet.

Inzage- en correctierecht

Op het uiteindelijke rapport is het zogenaamde “inzage- en correctierecht” van toepassing. Dit houdt in dat u desgewenst een kopie krijgt van het conceptverslag en daarbij kunt aangeven of er sprake is van een onjuiste weergave van feiten. Observaties, testresultaten en conclusies vallen uiteraard buiten het correctierecht. Het conceptverslag wordt u toegezonden door de verantwoordelijk psycholoog. Wanneer het onderzoek deel uitmaakt van een psychiatrische expertise wordt het conceptverslag tegelijk met het verslag van de psychiatrische expertise naar u toegezonden door de psychiater. Mocht dit leiden tot commentaar op het psychologisch onderzoek dan zal de psychiater dit ter beoordeling voorleggen aan de verantwoordelijk psycholoog.

Beroepsgeheim

De psycholoog is gebonden aan zijn/haar beroepsgeheim. Wanneer het onderzoek plaatsvindt in het kader van een lopende verzekering, een wettelijke regeling of een psychiatrische expertise dan is dit beroepsgeheim evenwel niet onbeperkt. Omdat bij Sazyes de meeste onderzoeken binnen deze context plaatsvinden betekent dit dat u de verzending van de rapportage naar de aanvrager in de regel niet kunt blokkeren. Mocht er in uw specifieke situatie andere wet – en regelgeving gelden dan wordt die voorafgaand aan het onderzoek uiteraard met u besproken. Het rapport wordt uitgebracht aan derden, in uw geval de aanvrager van de rapportage. Indien de aanvrager uw werkgever betreft, dan wordt de rapportage naar de betrokken bedrijfsarts verzonden, niet naar uw werkgever.