Met behulp van een ‘Autisme-Spectrum Stoornis (ASS) onderzoek’ wordt onderzocht in hoeverre er bij iemand een ASS speelt. Een ASS wordt gekenmerkt door problemen in de sociale interactie en in de communicatie met mensen. Het is een stoornis die vanaf de vroege jeugd aanwezig is en die levenslang blijft bestaan. Met ‘spectrum’ wordt bedoeld dat de autistische stoornis zich op diverse manieren kan uiten, variërend van zeer licht tot zeer zwaar.

Autisme onderzoek van Sazyes

Voorafgaand aan het onderzoek

Bij deze cliënteninformatie vindt u een vragenlijst (de zogenaamde ATG-vragenlijst) die het verloop van de vroegkinderlijke ontwikkeling in beeld brengt. Het verzoek is om deze ATG-vragenlijst – zo mogelijk – in te laten vullen door (één van) uw ouders/opvoeders of een ander naast familielid van u, die u in uw jonge jaren meegemaakt heeft. U wordt verzocht de ingevulde ATG-vragenlijst mee te nemen naar het ASS onderzoek. Wanneer er geen ouders/opvoeders of andere familieleden beschikbaar zijn, dan willen wij u vragen om – zo mogelijk – andere informatie over uw vroege ontwikkeling, zoals (basis)schoolrapporten, mee te nemen naar het ASS onderzoek.

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek zelf bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een gesprek dat begint met een uitleg over het onderzoek, wat er met uw gegevens gebeurt en de rechten die u daarbij heeft. Vervolgens worden uw klachten in kaart gebracht. Er zal daarbij met name gevraagd worden naar klachten of problemen die typisch zijn voor iemand met een ASS. In het eerste deel wordt er – zo mogelijk – ook een gesprek gevoerd met iemand die u al goed en lang kent zoals een ouder, partner, of naaste. Om die reden wordt u verzocht – indien mogelijk – een ouder, partner of naaste mee te nemen naar het ASS-onderzoek. Uiteraard mag u zelf bij dit gesprek gewoon aanwezig zijn. Wanneer het niet mogelijk is een ouder, partner, of naaste mee te nemen naar het onderzoek, wordt met u besproken of achteraf nog telefonisch contact kan worden opgenomen door de psycholoog met een ouder, partner, of naaste van u. Dit gebeurt uiteraard uitsluitend met uw toestemming. Tijdens het tweede deel van het onderzoek worden een aantal tests en vragenlijsten afgenomen. Deze meten cognitieve functies zoals flexibiliteit, planning en initiatiefname, evenals het vermogen tot zich verplaatsen en inleven in (de gevoelens van) een andere persoon. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 4 á 5 uur. Uiteraard wordt er tussendoor gepauzeerd. Soms kan het van belang zijn aanvullende gegevens op te vragen, bijvoorbeeld bij uw huisarts. Dit kan alleen wanneer u hier vooraf schriftelijk toestemming voor geeft.

Wat gebeurt er met de gegevens uit het onderzoek?

De gegevens uit het onderzoek worden weergegeven in een schriftelijke rapportage. Daarbij rapporteert de psycholoog overigens vooral over hetgeen dat voor de beantwoording van de vraagstelling noodzakelijk is. Aan het eind van het rap port worden de gegevens samengevat in een conclusie of beschouwing. Hierna volgt beantwoording van de vragen. Het rapport wordt vervolgens verzonden naar de aanvrager. Bij een combinatie van onderzoeken door verschillende specialisten zullen uw gegevens, waar nodig, door meerdere specialisten worden gezien. In het kader van kwaliteitsbewaking is het eveneens mogelijk dat een superviserend specialist uw gegevens inziet.

Inzage- en correctierecht

Op het uiteindelijke rapport is het zogenaamde ‘inzage- en correctierecht’ van toepassing. Dit houdt in dat u desgewenst een kopie krijgt van het conceptverslag en daarbij kunt aangeven of er sprake is van een onjuiste weergave van feiten. Observaties, testresultaten en conclusies vallen uiteraard buiten het correctierecht. Het conceptverslag wordt u toegezonden door de verantwoordelijk psycholoog. Wanneer het onderzoek deel uitmaakt van een psychiatrische expertise wordt het conceptverslag tegelijk met het verslag van de psychiatrische expertise naar u toegezonden door de psychiater. Mocht dit leiden tot commentaar op het psychologisch onderzoek dan zal de psychiater dit ter beoordeling voorleggen aan de verantwoordelijk psycholoog.

Beroepsgeheim

De psycholoog is gebonden aan zijn/haar beroepsgeheim. Wanneer het onderzoek plaatsvindt in het kader van een lopende verzekering, een wettelijke regeling of een psychiatrische expertise dan is dit beroepsgeheim evenwel niet onbeperkt. Omdat bij Psyon de meeste onderzoeken binnen deze context plaatsvinden betekent dit dat u de verzending van d e rapportage naar de aanvrager in de regel niet kunt blokkeren. Mocht er in uw specifieke situatie andere wet – en regelgeving gelden dan wordt die voorafgaand aan het onderzoek uiteraard met u besproken. Het rapport wordt uitgebracht aan derden, in uw geval de aanvrager van de rapportage. Indien de aanvrager uw werkgever betreft, dan wordt de rapportage naar de betrokken bedrijfsarts verzonden, niet naar uw werkgever.