Een “neurologische expertise” is een medisch onderzoek waarbij een neuroloog onderzoekt of er bij u sprake is van beperkingen die samenhangen met een neurologische aandoening of stoornis. In geval van klachten wordt er vaak ook een schatting van de prognose gemaakt en een advies met betrekking tot behandeling gegeven (1). Een neurologische expertise kan worden aangevraagd door een verzekeringsarts, bedrijfsarts, advocaat of door de rechtbank. Dit gebeurt altijd schriftelijk en gaat vergezeld van een aantal vragen waarop de neuroloog na zijn onderzoek een antwoord probeert te geven. Het onderzoek is onafhankelijk, wat inhoudt dat de neuroloog geen belang heeft bij een bepaalde uitkomst. De neuroloog doet geen uitspraak over de mate van arbeidsongeschiktheid; dit valt buiten zijn deskundigheid.
Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek zal beginnen met een uitleg over het onderzoek, wat er met uw gegevens gebeurt en de rechten die u daarbij heeft. Hierna wordt ingegaan op uw klachten, het beloop van de klachten en de situatie waarin de klachten ontstonden. Er zal gevraagd worden naar eerdere behandelingen, medicijngebruik en gebruik van genotsmiddelen. Vervolgens vindt een lichamelijk onderzoek plaats waarin onder meer de hogere cerebrale functies (denken, geheugen, plannen), de hersenzenuwen (functies in het gelaat), motorische functies (bewegen, kracht), coördinatie, reflexen en de sensibiliteit (het gevoel) worden getest.
De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Als er na het onderzoek nog onduidelijkheid bestaat over de oorzaak van de klachten, kan de neuroloog ervoor kiezen om aanvullend onderzoek aan te vragen, zoals een echo, CT-scan, MRI-scan of EMG- onderzoek. Ook kan het van belang zijn aanvullende gegevens op te vragen, bijvoorbeeld bij uw huisarts. Dit alles kan alleen wanneer u hier vooraf, schriftelijk toestemming voor geeft.
Wat gebeurt er met de gegevens uit het onderzoek?
De gegevens uit het onderzoek worden weergegeven in een schriftelijke rapportage. Daarbij rapporteert de neuroloog overigens vooral over hetgeen dat voor de beantwoording van de vraagstelling noodzakelijk is. Aan het eind van het rapport wor den de gegevens samengevat in een conclusie of beschouwing. Hierna volgt beantwoording van de vragen. Het rapport wordt vervolgens verzonden naar de aanvrager. Bij een combinatie van onderzoeken door verschillende specialisten zullen uw gegevens, waar nodig, door meerdere specialisten worden gezien. In het kader van kwaliteitsbewaking is het eveneens mogelijk dat een superviserend specialist uw gegevens inziet.
Medisch beroepsgeheim
Zoals iedere arts is ook de neuroloog, als medisch specialist, gebonden aan zijn beroepsgeheim. Echter, in het geval van een neurologische expertise is dit beroepsgeheim niet onbeperkt. Indien de aanvrager uw werkgever betreft, dan wordt de rapportage naar de betrokken bedrijfsarts verzonden, niet naar uw werkgever.
Inzage- en correctierecht
Aan het einde van het onderzoek worden de bevindingen in algemene termen met u besproken. Daarnaast is op het rapport het zogenaamde “inzage- en correctierecht” van toepassing. Dit houdt in dat u desgewenst een kopie krijgt van het conceptverslag en daarbij kunt aangeven of er sprake is van een onjuiste weergave van feiten. Interpretaties, zoals observaties, diagnose en conclusie, vallen uiteraard buiten het correctierecht. N.B. u heeft in het kader van dit onderzoek geen blokkeringsrecht.
1.Richtlijn medisch specialistische rapportage in bestuurs- en civielrechtelijk verband, KNMG, april 2016.