Met behulp van een intelligentie onderzoek wordt het algemene IQ in kaart gebracht. Het IQ bestaat uit veel verschillende onderdelen van het (dagelijks) functioneren. Voorbeelden hiervan zijn schoolse vaardigheden, geheugen, logisch nadenken, problemen analyseren en ruimtelijk inzicht. De resultaten geven een beeld van de sterke en minder sterke kanten van iemands functioneren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een neuropsycholoog en kan ofwel deel uitmaken van een door Sazyes uitgevoerde psychiatrische expertise ofwel direct (dus zonder psychiatrische expertise) worden aangevraagd door een verzekeringsarts, bedrijfsarts, advocaat of de rechtbank. De aanvraag gebeurt altijd schriftelijk en gaat vergezeld van een aantal vragen waarop de neuropsycholoog na het onderzoek een antwoord probeert te geven. Het onderzoek is onafhankelijk, wat inhoudt dat de neuropsycholoog geen belang heeft bij een bepaalde uitkomst. De neuropsycholoog doet geen uitspraak over de mate van arbeidsongeschiktheid, dit valt buiten zijn/haar deskundigheid.
Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een gesprek dat begint met een uitleg over het onderzoek, wat er met uw gegevens gebeurt en de rechten die u daarbij heeft. Vervolgens worden uw klachten in kaart gebracht. Er zal daarbij ook gevraagd worden naar eerdere behandelingen, medicijngebruik en gebruik van genotsmiddelen. Omdat iemands klachten zijn niet los te zien zijn van zijn of haar sociale situatie zal ook daar op worden ingegaan. Tijdens het tweede deel van het onderzoek worden een aantal tests en vragenlijsten afgenomen. Deze meten de intelligentie. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 3 uur. Het gesprek vindt plaats buiten aanwezigheid van familie of eventuele begeleiders. Dit is om beïnvloeding te voorkomen en het mogelijk te maken dat u vrij kunt spreken. Soms kan het van belang zijn aanvullende gegevens op te vragen, bijvoorbeeld bij uw huisarts. Dit kan alleen wanneer u hier vooraf, schriftelijk toestemming voor geeft.
Wat gebeurt er met de gegevens uit het onderzoek?
De gegevens uit het onderzoek worden weergegeven in een schriftelijke rapportage. Aan het eind van het rapport worden de gegevens samengevat in een conclusie of beschouwing. Hierna volgt beantwoording van de vragen. Bij een combinatie van onderzoeken door verschillende specialisten zullen uw gegevens, waar nodig, door meerdere specialisten worden gezien. In het kader van kwaliteitsbewaking is het eveneens mogelijk dat een superviserend specialist uw gegevens inziet.
Inzage- en correctierecht
Op het rapport is het zogenaamde “inzage- en correctierecht” van toepassing. Dit houdt in dat u desgewenst een kopie krijgt van het conceptverslag en daarbij kunt aangeven of er sprake is van een onjuiste weergave van feit en.
Observaties, testresultaten en conclusies vallen uiteraard buiten het correctierecht. Het conceptverslag wordt u toegezonden door de verantwoordelijk neuropsycholoog. Wanneer het onderzoek deel uitmaakt van een psychiatrische expertise wordt het conceptverslag tegelijk met het verslag van de psychiatrische expertise naar u toegezonden door de psychiater. Mocht dit leiden tot commentaar op het intelligentie onderzoek dan zal de psychiater dit ter beoordeling voorleggen aan de verantwoordelijk neuropsycholoog.
Beroepsgeheim
De neuropsycholoog is gebonden aan zijn/haar beroepsgeheim. Wanneer het onderzoek plaatsvindt in het kader van een lopende verzekering, een wettelijke regeling of een psychiatrische expertise dan is dit beroepsgeheim evenwel niet onbeperkt.
Omdat bij Sazyes de meeste onderzoeken binnen deze context plaatsvinden betekent dit dat u de verzending van de rapportage naar de aanvrager in de regel niet kunt blokkeren. Mocht er in uw specifieke situatie andere wet – en regelgeving gelden dan wordt die voorafgaand aan het onderzoek uiteraard met u besproken. Het rapport wordt uitgebracht aan derden, in uw geval de aanvrager van de rapportage. Indien de aanvrager uw werkgever betreft, dan wordt de rapportage naar de betrokken bedrijfsarts verzonden, niet naar uw werkgever.